Каталонски език : Преводи

Преводаческа къща Скриванек предлага преводи на каталонски език, извършени от преводачи с дългогодишен опит в сектора и специализирани познания в необходимата област – медицина, финанси, право, в зависимост от нуждите на клиента. Докато извършва превода от каталонски на български език и обратно, умелият преводач точно да предава информацията, съдържаща се в материала, като поддържа съответствието с изходния текст. Нашият опит е гаранция за вашето удовлетворение от извършения превод. Каталонският език е един от нашите специалитети. Нашите офиси се намират в София и Пловдив. Ако търсите професионалист, който използва каталонски език, току-що намерихте правилното място – нашето предложение включва цялостни услуги за превод от български на каталонски език и от каталонски на български език. Ние, също така, предлагаме преводи от всеки език, включен в нашата оферта, на каталонски и обратно.

Кой говори каталонски?

Повече от 11 милиона души използват каталонски език по целия свят. За по-голямата част от тях това е родният им език. Каталонският език принадлежи към групата на западните романски езици, съставляваща част от индоевропейското езиково семейство. Част от каталонския език попада и в групата на гало-романските езици. Каталонският език е един от петте най-често използвани езици в Испания. По-голямата част от потребителите на този език могат да бъдат намерени в Каталония, Валенсия и Балеарските острови. Извън Испания, каталонският е официалният език в Андора. Някои хора, които говорят каталонски, живеят в Мурсия и Сардиния.

История на каталонски език

Историята на каталонския език датира от IX век след Христа. Каталонският език, подобно на италианския и френския, произхожда директно от латински. Този език се развива от двете страни на източния край на Пиренеите. Към VIII век каталонските владетели разширяват територията си на юг и на запад за сметка на мюсюлманите, носейки своя език със себе си. През XI и XII век каталонските владетели отиват на север от река Ебро, а през XIII век завладяват земите на Валенсия и Балеарските острови. През XIV век Град Алгеро в Сардиния е бил пренаселен с хора, говорещи каталонски. Езикът достигнал и до Мурсия. През Средновековието каталонският език премина през златния си век, достигайки връх на зрялост и културно богатство. С обединението на Кастилия и Арагон, използването на испански език постепенно става по-престижно и бележи началото на упадъка на каталонския език. Ролята на каталонския език постепенно намалява. Разгромът на прохабсбургската коалиция във Войната за испанското наследство (през 1714 г.) стартира редица действия, които налагат използването на испански език в юридическата документация в Испания.

Използване на каталонския език в бизнеса

Каталонският език е много полезен при бизнес дейности на испанския пазар. Каталонски се използва от приблизително 19% от жителите на тази страна. Следователно си струва да се вземе предвид при планирането на дейности на този пазар. Регионът, в който каталонският език се използва широко, е известен като Барселона – един от двата най-важни културни и бизнес центрове на Испания. Следователно, стъпвайки на този пазар, е изключително важно да се погрижим за професионални преводи на всички корпоративни материали на каталонски, докато в случай на внос на стоки или суровини на испанския пазар, си струва да се извърши професионален превод от каталонски на български език. Определено ще допринесе за успеха на взискателния международен пазар.

Преводачи на каталонски език

Преводаческа къща Скриванек извършва професионални преводи на текстове от и на каталонски език. Ние си сътрудничим с опитен екип от преводачи, специализирани в различни дисциплини. Можем да предоставим както стандартни, така и заверени преводи. Нашата оферта е адресирана до компании от всички сектори, включително: производство, машиностроене, медицина, право и много други. Можем да извършим превод на споразумение от каталонски език или да превеждаме фирмени документи, фактури, каталози, рекламни лозунги, доклади, бизнес кореспонденция, актове, пълномощни, формуляри и други материали, също и класифицирани. Нашите преводачи от каталонски език не само ще се погрижат за точността на превода, но и за ефективността на текста, неговия подходящ стил и адаптиране към културния контекст, както по отношение на самия език, така и на страната.

Най-често извършвани поръчки за преводи на и от каталонски език:

стандартни и бизнес преводи на и от каталонски език; експресни преводи; заверени преводи; редакция; локализация; превод на уебсайтове на каталонски език; DTP – графична подготовка на документи; устен превод от и на каталонски език – симултанен и консекутивен.

Интересувате ли се от предложението ни за услуги на каталонски език?

Пишете ни  и ще получите индивидуална оферта само за 30 минути!