Норвежки език : Преводи

Кой говори норвежки?
Подобно на шведския, норвежкият принадлежи към групата на северногерманските езици, съставляващи част от индоевропейското езиково семейство. Приблизително 5 милиона души общуват на този език. Норвежкият е език със силно разграничени диалекти, показващи откъде идва човекът. Приети са две форми на езика : бокмал (използван от 3,5 милиона души) и нюнорск (използван от приблизително 700 хиляди души). На норвежки можем да общуваме само в Норвегия и в региони в Швеция или Дания.

История на норвежкия език

Първите записи на норвежки произхождат от XII век. Между XVI и XVIII век норвежкият елит използва датски, но с течение на времето норвежките писатели се опитват да променят тази тенденция. В средата на XVIII век се появява Riksmål (в момента Bokmål), което означава „писмен език“. Въз основа на западните диалекти е създаден Landsmål (в момента Nynorsk). През XIХ век Landsmål става официален език заедно с датския. От 1885 г. и двете норвежки разновидности имат еднакъв официален статут.

Използване на норвежки език в бизнеса

Норвежкият е полезен само при търговски контакти с Норвегия. На международната сцена норвежкият не играе съществена роля.

Преводачи на норвежки език

Преводаческа къща Скриванек извършва професионални преводи на текстове от норвежки на български и от български на норвежки език. Можем да предоставим както стандартни, така и заверени преводи. Нашата оферта е адресирана до компании от всички сектори (включително специализирани сектори: индустриален, технически, медицински, правен и много други). Можем да извършим превод на споразумение от норвежки език или да превеждаме фирмени документи, фактури, каталози, рекламни лозунги, доклади, бизнес кореспонденция, актове, пълномощни, формуляри и други материали, също и класифицирани. Нашите преводачи от норвежки език не само ще се погрижат за точността на превода, но и за ефективността на текста, неговия подходящ стил и адаптиране към културния контекст, както по отношение на самия език, така и на страната.

Най-често извършвани поръчки за преводи на и от норвежки език:

стандартни и бизнес преводи на и от норвежки език; експресни преводи; заверени преводи; редакция; локализация; превод на уебсайтове на чешки език; DTP – графична подготовка на документи; устен превод от и на норвежки – симултанен и консекутивен.

Интересувате ли се от предложението ни за услуги на норвежки език?

Пишете ни  и ще получите индивидуална оферта само за 30 минути!