Фарьорски език: преводи

Кой говори фарьорски?

Само 60 хиляди души говорят фарьорски език. За по-голямата част от тях това е родният им език. Фарьорският е индоевропейски език, който е част от западноскандинавската езикова група. Фарьорският език ще бъде полезен основно на Фарьорските острови, където живее голяма част от неговите потребители. От 1948 г. фарьорски език е официалният език на Фарьорските острови.

История на фарьорския език

Историята на фарьорския език датира от IX век след Христа. По това време германските племена започват да мигрират към Фарьорските острови. Около 900 година основният език на Фарьорските острови е бил стар норвежки, който се използвал от скандинавските заселници. Някои от тях обаче не идват от Скандинавия, а са потомци на заселници от района на Ирландско море. Това означава, че ирландският език е оказал влияние върху развитието на фарьорския език. Между IX и XV век се развива отделен фарьорски език, въпреки че вероятно все още е разбираем за хората, които използват старо норвежки език, и остава подобен на езика Норн. В периода между XIV и XVII век фарьорският се използва най-вече устно в песни с митологични мотиви. През 1906 г. фарьорският добива статус равен на датски, а от 1939 г. е единственият език, който се преподава в училищата и се използва във Фарьорския парламент.

Използване на фарьорския език в бизнеса

Поради малък брой потребители, фарьорският ще бъдат полезен при извършване на бизнес дейности само на Фарьорските острови и в Дания. Ако се интересувате от разширяването на бизнеса на Фарьорските острови, е изключително важно да се погрижите за професионални преводи на всички корпоративни материали на фарьорски.

Преводачи на фарьорски език

Преводаческа къща Скриванек извършва професионални преводи на текстове от и на фарьорски. Ние си сътрудничим с опитен екип от преводачи, специализирани в различни дисциплини. Можем да предоставим както стандартни, така и заверени преводи. Нашата оферта е адресирана до компании от всички сектори, включително: производство, машиностроене, медицина, право и много други. Можем да извършим превода на споразумение от фарьорски или да превеждаме фирмени документи, фактури, каталози, рекламни лозунги, доклади, бизнес кореспонденция, актове, пълномощни, формуляри и други материали, също класифицирани. Нашите преводачи от фарьорски език не само ще се погрижат за точността на превода, но и за ефективността на текста, неговия подходящ стил и адаптиране към културния контекст, както по отношение на самия език, така и на страната.

 

Интересувате ли се от предложението ни за услуги на фарьорски  език?

 

Пишете ни и ще получите индивидуална оферта само за 30 минути!

 

Поискайте офертата за превод.

Най-често извършвани поръчки за преводи на и от фарьорски език:

стандартни и бизнес преводи на и от фарьорски език; експресни преводи; заверени преводи; редакция; локализация; превод на уебсайтове на фарьорски език; DTP – графична подготовка на документи; устен превод от и на фарьорски език – симултанен и консекутивен.