Фински език : Преводи

Кой говори фински?

Финският принадлежи към групата на фино-угорските езици, съставляващи част от семейството на уралските езици. Смята се, че около 6 милиона души говорят фински в света.

Можем лесно да общуваме с него във Финландия, където финландският език е официалният език, заедно с шведския, но също и в Швеция, където приблизително 300 хиляди души са от финландски произход. Може да срещнем и хора, които знаят този език в някои региони на Норвегия и Естония. Финландският е един от официалните езици на Европейския съюз.

История на финския език

Интересното е, че първият текст във финландската история идва от XIII век от територията, която тогава е била Рутения. Финският език вероятно се е развил около 1000 г. пр.н.е. Формата му до голяма степен е повлияна от балтийския и германския език. Когато Швеция анексира Финландия, финландският език се оформя главно в разговорна форма. Само шведският е бил официалният език. Първото изречение, написано на фински, датира от 1450 г. и се приписва на финландски епископ, който е трябвало да напише: „Искам да говоря фински, но не съм в състояние да го направя“. Когато през 1524 г. Швеция прекъсна връзките си с католическата църква и въведе лутеранството, Библията беше преведена на език, разбираем за обикновените хора. Той отвори пътя към развитието на финския език в писмена форма. През 1543 г. е написана първата книга на фински. След 1809 г. финският започва да се интегрира в националната култура. Въведени са много необходими думи, например в администрацията. До 20-те години финският език вече е напълно развит език.

Използване на фински език в бизнеса

Финският е полезен само при търговски контакти със скандинавски страни. Въпреки че е един от официалните езици на ЕС и неговите потребители имат подкрепа по официални въпроси, осигурени на техния собствен език, в случай на бизнес дейности, той не играе съществена роля.

Преводачи на фински език

Преводаческа къща Скриванек извършва професионални преводи на текстове от фински на български и от български на фински език. Ние си сътрудничим с опитен екип от преводачи, специализирани в различни дисциплини. Можем да предоставим както стандартни, така и заверени преводи. Нашата оферта е адресирана до компании от всички сектори, включително: производство, машиностроене, медицина, право и много други. Можем да извършим превод на споразумение от фински или да превеждаме фирмени документи, фактури, каталози, рекламни лозунги, доклади, бизнес кореспонденция, актове, пълномощни, формуляри и други материали, също и класифицирани. Нашите преводачи от фински език не само ще се погрижат за точността на превода, но и за ефективността на текста, неговия подходящ стил и адаптиране към културния контекст, както по отношение на самия език, така и на страната.

Най-често извършвани поръчки за преводи на и от фински език:

стандартни и бизнес преводи на и от фински език; експресни преводи; заверени преводи; редакция; локализация; превод на уебсайтове на фински език; DTP – графична подготовка на документи; устен превод от и на фински език – симултанен и консекутивен.

Интересувате ли се от предложението ни за услуги на фински език?

Пишете ни  и ще получите индивидуална оферта само за 30 минути!