Хърватски език : Преводи

Кой говори хърватски?

Хърватският принадлежи към групата на славянските езици, съставляваща част от индоевропейското езиково семейство. Общо около 7 милиона души говорят този език. Както често се случва, хърватският не е единен език. Можем да посочим три доминиращи диалекта: чакавски, кайкавски и щокавски.

Хърватски език се говори главно в Хърватия. Извън границите му се използва в Босна и Херцеговина, Словения и Войводина.

История на хърватския език

Първите следи от хърватски идват от ІХ век! Произхожда от така наречения старославянски език, който първоначално е играел главно религиозна роля. Старославянският език постепенно се приспособява към светските цели и с времето се оформя неговият хърватски вариант. До IX в. е част от Глаголица – най-старата известна славянска писменост, създадена от св. Кирил. Интересното е, че до ХІХ в. хърватският се изписва с три различни азбуки: латиница, глаголица и хърватска кирилица. В средата на XVI век хърватския става развита форма на език.

Използване на хърватски език в бизнеса

Хърватски език се използва в няколко държави, но те не играят значителна роля на международната сцена. Тъй като Хърватия стана известна като една от любимите ваканционни дестинации на българите, хърватският език може да се използва в отношенията на страната с България.

Преводачи на хърватски език

Преводаческа къща Скриванек извършва професионални преводи на текстове от хърватски на български език и от български на хърватски език. Ние си сътрудничим с опитен екип от преводачи, специализирани в различни дисциплини. Можем да предоставим както стандартни, така и заверени преводи. Нашата оферта е адресирана до компании от всички сектори, включително: производство, машиностроене, медицина, право и много други.  Можем да извършим превод на споразумение от хърватски език или да превеждаме фирмени документи, фактури, каталози, рекламни лозунги, доклади, бизнес кореспонденция, актове, пълномощни, формуляри и други материали, също и класифицирани. Нашите преводачи от хърватски език не само ще се погрижат за точността на превода, но и за ефективността на текста, неговия подходящ стил и адаптиране към културния контекст, както по отношение на самия език, така и на страната.

Най-често извършвани поръчки за преводи на и от хърватски език:

стандартни и бизнес преводи на и от хърватски език; експресни преводи; заверени преводи; редакция; локализация; превод на уебсайтове на хърватски език; DTP – графична подготовка на документи; устен превод от и на хърватски език – симултанен и консекутивен;

Интересувате ли се от предложението ни за услуги на хърватски език?

Пишете ни  и ще получите индивидуална оферта само за 30 минути!